16 Kasım, 2009

İnternetten Alışveriş- Sanal Kart

Her şeye kafayı takan, çabuk endişelenen ve sonuna kadar araştırmaya çalışan biriyim.(Başak burcu işte...) Eh öyle olunca da internetten alışveriş yapmak bana yüzme bilmeden okyanusa dalmak gibi geliyordu. Hangi siteye güvenmeli, ya site aslında iyi niyetliyse ama güvenlik açığını göremezse v.b. bir sürü soru beni korkutuyordu. Ama Türkiye sadece Ankara, İstanbul ve İzmir'den oluşmuyor. Yaşadığım yerde ihtiyacım olan- aradığım bir şeyi bulmak çok çok zor. Bulsam bile alternatifleri olmadığı için pahalıya satmakta bir sakınca görmüyorlar. Ve internetten alışveriş gerçekten hem çok daha hesaplı, hem çok daha fazla seçenek var hem de çok eğlenceli;)


Ben herhangi bir siteye kredi kartı numaramı, şifremi vermekten çekiniyordum. Önce paypal çıktı karşıma. Çok kişi kullanıyor ve uluslararası bir oluşum. Ama yine kart numaramı ve şifremi bu siteye vermem gerekmesi, sistemin bana yabancı kalması kafama takılmıştı, ama paypal hesabı almaya hazırlanıyordum.

O arada sanal kart mantığını inceledim ve nihayet aklıma yattı :) Merak edenler için en doğru kaynak yine bankaların kendi açıklamalarıdır diye düşünüyorum. Kısaca özetlemek gerekirse:

  • Sanal Kart, kredi kartınıza bağlı olarak açılan, yalnızca internet alışverişlerinde kullanılabilen ve kredi kartınızın özelliklerini taşıyan bir kredi kartı numarasıdır. Sanal Kart numarası başvuru anında verilir, hemen kullanılabilir durumdadır ve tamamen ücretsizdir.

  • Sanal Kart'ınız güvenlidir, çünkü sıfır limitli olarak üretilir. İnternet üzerinden alışveriş yapacağınız zaman ihtiyacınız kadar limiti asıl kredi kartınızdan Sanal Kartınıza aktarır, güvenle kullanırsınız.
  • Sanal Kart'ınıza limit aktardığınızda asıl kredi kartınızın kullanılabilir limiti aktarılan limit kadar azaltılır, böylece kartınızda limit aşımı riski de yaşamazsınız.
  •  Sanal Kart'ınızı kullandıktan sonra, kartınızda kullanmadığınız limit kalırsa, belirttiğiniz süre sonunda (1 saat, 2 saat v.b.) otomatik olarak asıl kredi kartınıza geri aktarılır ve Sanal Kartınızın limiti sıfırlanır. (Yani işinizi halletmek için kredi kartınızdan geçici olarak para alıyorsunuz)
  • Dilerseniz bu süreyi beklemeden kendiniz de kolayca Sanal Kartınızda kalan limiti asıl kredi kartınıza aktararak limit sıfırlama işlemi yapabilirsiniz. (Yani diyeli 60 TL aktardınız, 40TL siyle istediklerinizi aldınız ve sitelerin kartınıza tekrar girip para çekmesinden korkuyorsunuz, 10 dakika sonra bile kartınızı sıfırlayabiliyorsunuz)
  • Aktardığınız limitin süresi (en fazla 48 saat) sona erdiğinde, Sanal Kart'ınızda kullanılmamış limit kalırsa, kalan limit otomatik olarak asıl kredi kartınıza geri aktarılır. Dilerseniz kendiniz de İnternet Şubemiz ve Bankamatiklerimizden limitinizi sıfırlayabilirsiniz. (Harcadığınızdan 1 TL bile fazla kaybetmiyorsunuz)



     
    Benim kartım İş bankasından olduğu için onun açıklamasını yaptım. Ama bütün bankalarda uygulama aşağı yukarı aynı.

2 kişi üşenmeyip içini döktü:

Aslısın dedi ki...

Bankacı olarak kesinlikle internette sanal kartı tavsiye ederim. Aferin sana Aslıcık :)

Aslı dedi ki...

Teşekkür ederim Aslıcım:) Bankacılar da böyle diyorsa sanal alışverişte kimse tutamaz beni artık:P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kim o?