22 Kasım, 2009

Nane Limon Kabuğu


Dün markette kocaman ve yemyeşil bir demet nane görünce hemen kaptım. Küçükken annanem arka bahçelerinde yetiştirdikleri nanelerden bana nane-limon yapardı. Şimdi iş başa düştü, kocacığımla kendim için ben yapıyorum nane-limonumuzu. Yalnız ben annanemden farklı olarak ikisini bir cezveye koyup kaynatmak yerine bardağa kaynar su koyup üzerinde bir parça nane yaprağı ile bir parça limon koyuyorum.

Havaların soğuyup herkesin grip olmaktan korktuğu bu soğuk günlerde çok güzel gidiyor. Tavsiye ederim:)

4 kişi üşenmeyip içini döktü:

mutfakcini dedi ki...

Annem bana zorla içirirdi:)Hala severek içemiyorum,mecbur kalınca işte ancak.Çocukluğumu hatırlattın bana.Sıcacık annemi:)sevgiler canım..

Aslı dedi ki...

Eşim de benim ısrar ve hilelerimle içiyor:) Çoğu insan için hastalığı çağtıştırıyor galiba... Ama sırf kokusu ve görüntüsü için bile içilir valla! Bir de üniveristedeyken gittiğimiz bir cafe fincan çayın içine koymak için bir yaprak nane, bir parça da limon eklerdi tabağa, kahvaltıda çok lezzetli oluyor. Direkt nane limon sevmeyenler için o da olur:)

Kürksever dedi ki...

Nane çayını Fas-Cezayir-Tunus gibi Mağrib ülkelerinde çok seviyorlar, özellikle de Fas'ta. Nane çayı için özel, büyük cam bardakları var, bir de ağzı incecik ama upuzun kavisli demlikleri. Demlikten nane çayını bardağa dökerken demliği gösterişli bir şekilde havaya kaldırıyorlar, çay fıskiyeden dökülür gibi bardağa akıyor, bu sırada ortam ferah ferah nane kokuyor. Yalnız sanırım bu nane çayında kullandıkları nane, bizim pazarlardaki naneden biraz daha keskin kokulu bir nane. İngilizcede nanenin karşılığı "mint"tir ama bu keskin kokulu nane "peppermint" diye geçiyor.

Aslı dedi ki...

Coşkun Bey, siz böyle anlatınca canım çekti, hemen kalkıp bendeki cam demlikle güzel bir nane çayı yapacağım! Genelde o yeşilimsi rengini daha net görebilmek için beyaz porselende yapıyorum ama eğer saydığınız ülkeler özellikle cam kullanıyorlarsa elbet vardır bir bildikleri, denemek lazım:) Peppermint- mint farkını da merak ettim açıkçası, internetten bir araştırayım...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kim o?