08 Aralık, 2009

Benim 2010 Dileğim

Reklamlarda "Eğer kalbini görebilseydin ona daha iyi bakar mıydın?" sorusu beni çok etkilemişti. Göz altı kırışıklıkları, sivilce izleri, selülütler v.b. dışarıdan görülebilen sorunlar olduğu için herkesin çözümleyebilmek için sürekli uğraştığı problemlerdendir. Ama dış görünüşümüz için debelenip dururken iç görünüşümüz(!) kimsenin aklına gelmez. "Acaba karaciğerim nasıl bu aralar?", "Kalbim ne durumda?", "Böbreklerim naılsınız?" diye kimin aklından geçiyor ki?

Türk Kardiyoloji Derneği'nin televizyondaki reklamları dikkatimi çekince http://www.kalbinisevdegerinibil.com/ web sitesine bir göz atmak istedim.

Kolestrol, tansiyon, vücut kitle indeksi gibi konularda bilgi almak için merak ettiğiniz kelimelerin üzerine tıklayabilirsiniz.

Sadede geleyim. Herkes yeni yıl için istek ve dileklerini yazıyor bu aralar bloglarda. Benim ise 2010'dan, daha doğrusu 2010'da kendimden tek beklendim daha sağlıklı bir beslenme ve düzenli sporla daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak. Eh bir sabah tesadüfen incecik uyanamayacağıma göre bu dileğim için harekete geçmem lazım. Ben de bugün Leslie ile yürümeye tekrar başlayacağım...

Son zamanlarda sporu ve yediklerime dikkat etmeyi bıraktığım için (ve bugün tekrar spora başlayacağım için) sitede beni ilgilendiren yazılardan biri de işte bu:

Sağlıklı yaşam tarzı ile ilgili püf noktaları

1.Vücut kütle indeksinizi ölçün:
Vücut ağırlığı ve boyunuza göre vücut kütle indeksinizi belirleyerek zayıf mı yoksa şişman mı olduğunuzu öğrenebilirsiniz. (Hafif şişman ya da obez olarak değerlendirilen sayılara ulaşılmasa da sağlığı etkileyebilecek kilo fazlalığı olabiliyor ama...)

2. Bel-Kalça oranı:
Bel ve kalçanızın ölçülerinize göre sağlıklı oranlarda olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. (Benim oranım coştu bu aralar. Sağlıklı oranlara dönmem lazım!)

3. Egzersiz önerileri:
Her yaşa uygun, evde kolayca uygulayabileceğiniz pratik egzersizlerle hayattan daha fazla zevk alın. (Ben Leslie ile takılacağım:) Daha önce de onunla çalışmıştım ve hem zevkli hem kolay hem de etkiliydi!)

4. Sağlıklı beslenme önerileri:
Her yaşa ve kiloya uygun sağlıklı beslenme ve diyet önerileri. (Hmmm...Bence aslında hepimiz ne yememiz ve ne yemememiz gerektiğini gayet iyi biliyoruz... İradede problem var...)

5. Besin Piramidi:
Yeterli ve dengeli beslenme konusunda size yol gösterecek olan besin piramidi beslenme alışkanlıklarını belirlemede size yardım edecektir. (İnternetten indirelim bir piramit asalım buzdolabımıza!)

6. Sağlıklı beslenme için 9 adım:
Sağlıklı beslenmenin 9 kuralını unutmayın.

7. Kilo Takip Tablosu:
Düzenli olarak vücut ağırlığınızdaki değişiklikleri izleyebileceğiniz takip tablosu hazırlayın. (Kilo takip değil de bugün neler yemişim tablosu utandırıyor insanı... Benim tablolarım tombul oluyor yani!)

Haydi Başlayalım

Fiziksel aktiviteye başlamanın altın kurallarından biri motivasyondur. Bir işe başlamak bitirmenin yarısı derler. Spora başlamak için göstereceğiniz motivasyon her şeyden önemlidir. Gün içinde sizi aktiflikten pasifliğe iten işleri ve durumları düşündüğünüzde aslında hepsinin birer bahane olduğunu göreceksiniz.Tüm bu bahaneleri tersine çevirerek aktif ve canlı bir hayat sürebilirsiniz.

Spor yapmalı mıyım?

İlk olarak doktorunuza başvurup spor yapmanıza engel bir durum olup olmadığını ve size en uygun spor türlerini öğrenin.

Yeteri kadar zamanın yok!

En yaygın bahanedir. Unutmayın, günde sadece 10 dakikalık orta düzeydeki fiziksel aktivite sağlığınıza çok şey katar. (Hiçbir şey yapamasam da 500 adımlık Leslie yapsam ya da pilatesteki hundred hareketi için günde 4-5dk ayırsam ne olur...)

Fazla kilolarım hareket etmemi engelliyor!

Basit bir programla başlayın. Hafif tempolu yürüyüş, bisiklet veya yüzme, kilo fazlalığı olanlar için en uygun egzersizlerdir. En etkili egzersiz, çok yapılan değil, düzenli yapılandır. (Canım cümle!)

Spor yapmak çok pahalı...

Egzersiz yapmak için mutlaka bir spor salonuna kayıt olmak ve yüksek miktarda paralar ödemek zorunda değilsiniz. Bir çift spor ayakkabı ile istediğiniz yer ve koşulda spor yapmanız mümkün. Yeter ki isteyin... (Leslieciğim, ellerinden öperim!)

Spor yapmak çok sıkıcı!

Bir arkadaşınızla veya ailenizle birlikte egzersiz yapmanın keyfini çıkarın. Mesela, çocuklarınızla beraber oyun oynayabilir, onlarla daha fazla vakit geçirir, aynı zamanda daha fazla hareket de etmiş olursunuz. (Of bu önemli gerçekten...)

Evimin yakınında spor yapabileceğim uygun alan yok.

Evinizin etrafında ihtiyacınız olan tek şey bir park ya da bir yürüyüş alanıdır. (Hatta alet gerekmediği için ben salonda yapıyorum!)

Çok yorgunum.

Spor yapmak veya vücudunuzu hareket halinde tutacak egzersizler kendinizi enerjik hissetmenize yardımcı olur. Fiziksel aktiviteniz ne kadar sık ve uzun süreli olursa vücudunuz da o kadar sağlıklı ve enerjik olacaktır. (Başlayana kadar ne kadar yorgun, bitirince ise çok daha enerjik oluyor insan. Nasıl bir ters orantıdır bu!)

Spor için çok yaşlıyım.

Bilim adamları 80’li, hatta 90’lı yaşlardaki insanların bile belli hareketlerle vücutlarını aktif tutabildiklerini ispatlamışlardır. Beklemeyin, siz de hemen yaşınıza uygun bir programa başlayın. (Callanetics yapan 78lik teyzeden sonra hayatta kurmam bu cümleyi! Sadece her yaşın sporu ayrı)

Spor yapmamak için bahane aramayın.

Spor yaptıkça vücudunuzun daha sıkılaştığını fark edecek, enerjik olduğunuzu hissedecek ve bu da daha genç hissetmenizi sağlayacaktır. (Bir defada 50den fazla bahane üretebiliyorum)

Haydi Başlayalım

-Sağlıklı bir vücut ölçüsüne sahip olun. Günlük hafif egzersizler yapın. (tercihen günde 30 dakika yürüme)

-Günde en az 5 kez meyve veya sebze tüketin.

-Günde birkaç kez tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, esmer pirinç ile yapılmış pilav veya patates yiyin.

-Aldığınız kaloriyi kontrol edin. Doymuş yağ içeren tereyağını doymamış yağlardan zengin bitkisel yağlar ve yumuşak margarin ile değiştirin.

-Beslenmenizdeki yağlı et ve et ürünlerini fasulye, baklagiller, mercimek, balık, tavuk ve yağsız veya az yağlı et ile değiştirin.

-Yağ oranı düşük süt ve süt ürünleri kullanın.

-Az şeker içeren besinleri seçin. (Jelibon yok!) Çay şekerini az kullanın, şekerli içecek ve tatlıları azaltın.

-Çok tuzlu, işlenmiş, konserve edilmiş ürünlerden kaçının. Günde bir tatlı kaşığından (5 g) az tuz tüketin.

-Alkol tüketiminizi günde 2 kadehten (30 g alkol) az tutun.

Kaynak: http://www.kalbinisevdegerinibil.com/riskinizi-azaltin-kilo.asp

2 kişi üşenmeyip içini döktü:

Duygu dedi ki...

:) hemen girip baktım vallahide ii olmuş bu yazı bi toparlanmam lazım ! Gaza geldim.Bi tembelliktir tutturdum gidiorum,sitedeki testii yaparken tartılmak zorunda kaldım 4 kilo almışım :( Farkındaydım kilo aldığımın ama korkuodum tartılmaya ve hala yemeye devam ediodum.Yarın spora ve rejime başlicam inşallahhhhh

Aslı dedi ki...

Aaah ahhh... Ben de aynı durumdaydım, tartıdan kaçtım kaçtım bir baktım oh oh doldurmuşum kiloları, hala tatlılar, jelibonlar, bademler... Yeni yıla kadar düzenimizi oturtalım, yeni yılda da şeker gibi eriyelim inşallah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kim o?