16 Aralık, 2009

Yerli Malı Yurdun Malı Herkes Onu Kullanmalı!

12-18 Aralık Yerli Malı Haftası'nı biz okullarımızda kutluyoruz. Peki ya siz? Karton şapkalarınıza yapıştırılmış meyve-sebze resimleriyle bütün sınıfın getirdiği meyveleri-yemişleri löp löp yediğiniz günleri ne çabuk unuttunuz? Hani yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalıydı? Peki biz ne yaptık? Iyy "made in Turkey yazıyo bundaaa" diyip burun kıvırmalar, sırf ithal diye olmayacak ürünlere tonla para ödemeler, bizim yapıp gönderdiğimiz ürünlerin üzerine yabancı marka basılmış hallerini ayıla bayıla satın almalar...

Sözüm sadece size değil, ben de hatalıyım... Dikkatli davranmadım, etiketlere markalara kandım... Bu sırf yerli malı olsun diye kalitesiz ürünleri alacağım anlamına gelmiyor, ama eğer alternatifi varsa, eğer ürün Türkiye'de üretilip başka yerde paketlendiği ya da etiketlendiği için ithal gibi gösteriliyorsa almayacağım. Dikkat edip alırsam uyarın:)

Yarın bizim okul rengarenk karton şapkalarıyla şiir okuyan çocuklar ile dolacak:) Beyaz leblebi, patlamış mısır yiyip "YERLİ MALI YURDUN MALI HERKES ONU KULLANMALI" diyeceğiz.

Siz bize katılamayacaksınız, o yüzden işte size geçmişi hatırlatıp bugün için uyaracak bir resim ve bir şiir:


(Civciv Anaokulu Yerli Malı Haftası Kutlaması)



Amasya elmasıyım,
Meyvelerin başıyım.
Al sarı yanağım var,
Beni yersen kan yapar.

Ankara memleketim,
Koyu sarıdır rengim,
Isırınca pek yarar,
Yiyenlere can katar.

İzmir’in üzümleri,
Sevilmez mi arkadaş?
İnsanlara pek yarar,
Kurusu var yaşı var.

Tatlı Aydın inciri,
Pek güzel iri iri.
Hurma alma, incir al,
Ağzına aksın bal.

Giresun zengin olsun,
Cebiniz fındık dolsun.
Kırılır çıtır çıtır,
Hem besler, hem ısıtır.

Cevizi de unutma,
Beslenmek zorundasın.
Pestiline sar da ye,
Kuvvet versin diyorsan.

Portakal sulu sulu,
İçi vitamin dolu.
Adana, Kozan, Dörtyol,
Git ağaçtan ye bol bol.

Adımdır mandalina,
Sağlık veririm sana.
Pek sevimli meyveyim,
Bol bol yiyin bakalım.

Çiçek olur açılırım,
Mercan gibi saçılırım.
Hastaya nar sorulmaz,
Şurubuna doyulmaz.

Kestaneyi istersen,
Kavurup da yersin sen,
İstersen suda haşla,
Onun tadı da başka.

Malatya kayısısı,
Yemişlerin nazlısı
Pestili de yapılır,
Yiyenler pek bayılır.

Bursa’nın şeftalisi,
Kilodur bir tanesi.
Şeftaliyi kim sevmez,
Tadına doyum olmaz.

Sarı sarı rengim var,
Ne güzel de kokarım.
İstersen reçel yap ye,
İstersen kompostomu.

Kutlu olsun hafta bize,
Meyveler geldi dile.
Hepinizi seveceğiz,
Güzel güzel besleneceğiz.

12 kişi üşenmeyip içini döktü:

Gizem. dedi ki...

oyyy nasıl özledim ben o günleri.Nasıl güzel günlermiş meğersem.Benim yerime de kutla olur mu?

Aslı dedi ki...

Tamam, tabii ki:) Hatta birinci kademedeki öğrencilerim kendi sınıflarına davet ettiler, kendime de üzerine meyve resmi yapıştırılmış bir kolye yapıp öyle gideyim diyorum... Bana kalsa şapka da takardım ama iyice mahallenin delisi gibi görünmek de istemiyorum:)) Senin yerine de bir mandalina löpletirim;)

Kürksever dedi ki...

Sevgili Aslı, ben Yerli Malı Haftası'nın günün şartlarına ciddi bir uyum sorunu yaşadığını düşünüyorum. Tamam, kuru üzümümüzle, cevizimizle, zeytin yağımızla övünelim, ama bunu yaparken İtalyanlardan örnek alalım. Yemek kanalımız olsun, en iyi aşçılar en estetik çekimlerle doğal ürünlerimizi kullanarak harika yemekler yapsınlar. Renkli resimli yemek kitaplarımız, reklam kampanyalarımız vs olsun.

Ama Yerli Malı kullanacaksak, kuru üzüm-cevizin de ötesine geçelim. Mesela okullarda öğrencilerimize Microsoft işletim sistemi yerine Pardus kullandıralım, Q klavye yerine F klavye öğretelim.

Prima Donna dedi ki...

hihih biz de ceviz olduk 4lüğümüzü ezberledik kendi okulumuzda. karton şapka da yapmışlar. bizim ufaklık evde bu hafta hep onunla dolaşıyo:)

dusunenbalik dedi ki...

Aslıcum bu fotodaki sen misin ? :)

denizse dedi ki...

merhaba aslı laçine sordugum soruya yanıt verdiğin için teşekkurler.bende bir mini dikiş makinesi alıcam galiba.

bu arada bende kocasının ardından anadoluya göçmüş birisiyim.bu betimlemen bana çok sıcak geldi.artık blogunu takip ediyorum haberin olsun.hoşçakal...

Aslı dedi ki...

Coşkun Bey, ben eğer yemek kültürümüzü tanıtmaya kalkışsak bizimle kimsenin yarışamayacağına inanıyorum ama böyle bir tanıtımın da yapılabileceğinden şüpheliyim... Birilerinin bu konuya zaman, emek ve para harcaması gerekiyor ki şimdilik ortalarda öyle birileri görünmüyor maalesef... Halbuki inanılmaz yemeklerimiz ve dünyaca ünlü şeflerimiz var... Bir de malum nasıl biz karma bir imparatorluk sayesinde yemek kültürümüzü iyice geliştirebildiysek şimdi de diğer ülkeler(yunanistan zaten malumunuz...baklava, kahve v.b.)yemeklerimizi kendi yemekleri gibi tanıtıyorlar...

Bu arada, bir bilgisayar öğretmeni olarak şunu da belirteyim, Türkiye'nin Microsofta döktüğü paralarla dış borç kapanır herhalde... Geçen sene gittiğim bir okula sıfırdan bir laboratuar yapıldı, ayrıntılı faturayı görünce sinirden ağladım resmen... Görüyorum, farkındayım ama birşey gelmiyor elimden... Ancak pardus anlatıyorum çocuklara derslerde. Dinlerken seviyorlar ama iş kullanmaya gelince pek de hevesli olduklarını söyleyemeyeceğim...

Aslı dedi ki...

Prima Donna ne kadar seviyor ve önemsiyorlar değil mi? Bir de öyle şeker oluyorlar ki o meyveler-sebzeler rondlarında:)) Minik cevize öpücükler!

Aslı dedi ki...

Balığım, fotoğrafı bir kreşin web sitesinden aldım, hiç benzemiyoruz öğretmenimle;) Zaten beni daha kimse öğretmene benzetemiyor ama kıyafetlerle oynayarak, arada bir topuz falan yaparak ciddi görünmeye çalışıyorum:))

Aslı dedi ki...

Denizse, hoşgeldin:) Laçin dikiş konusunda çok iyi, o yüzden herhalde hiç uyduruk bir makine kullanmamıştır diye düşündüm:) Ben de makineyi almadan önce internette çok araştırdım, fazla birşey bulamasam da bazıları çok iyi derken bazıları çöpe gitti diyordu. Ben de herhalde bu markalarda bir seri üretildiğinde yarısı iyi çalışır-yarısı bozuk halde de olsa piyasaya sürülüyor diye düşündüm... Benimki az çok işimi görüyor ama Migros'tan almıştım, alır almaz hemen garanti belgesini onaylattım çünkü hiç güvenmeden aldım. Hatta adam da onaylarken "Evde bir bakın da sorunlu olabilir, getirirsiniz değitiririz" dedi:))

Adsız dedi ki...

Ayhh şimdi hatırladım bende üzüm olmuştum yerli malında üzümlü şapkam vardı.Evet dikkat etmeliyiz yerli mallara son yıllarda biraz daha dikkatliyim...

Aslı dedi ki...

Ben de dikkat etmeye çalışıyorum ama her konuda olduğu gibi karar vermek kolay, hayata uygulamak zor...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kim o?